středa 1. června 2011

Eidam třicet, eidam čtyřicet: máme dost zboží v akci?

Nejsem hysterická. Jogurt sice kupuju bílý, bez přidaného škrobu a dalších pochutin, ale bez sebemenších výčitek svědomí do něj cpu kupovanou marmeládu. Dítko živím skleničkami, tedy jejich obsahem, protože jsem dospěla k názoru, že je lepší, pozře-li sedmdesát gramů jakžtakž vyváženého pokrmu, než aby očichalo zaručeně českou, s láskou vařenou bramboru, zkoumavě ji olízlo a se znechuceným výrazem ve tváři vyčkalo, co dobrého bude k svačině. O potravu k snídani se mi již léta stará firma Emco.

Na druhou stranu bych byla nesmírně šťastná, kdyby se u našeho místního pana Alberta dalo skutečně nakupovat jídlo. Jídlo znamená, že by v nabídce sýrů bylo něco víc než eidam bez chuti a zápachu ve variantách 30, 40 a uzený. (Dobře, kecám. Ještě mají Krolewski. Dokonce i Niva by se našla.) Že když už zatoužím po párku, nebudu muset s lupou hledat něco, co má víc než 60 procent masa.

Jít to nějak musí. Když jsme tuhle navštívili svět, narazili jsme na lahůdkový pult zhruba stejné velikosti, avšak obsahu diametrálně odlišného. Když jsme požívali jeden z tvrdých sýrů a jamón serrano, které jsme tam prostě nemohli nechat, dojali jsme se s Nejslawnějším téměř k pláči, že to nejde u nás.

Chcete k večeři parmazán? Tak to máte blbý, měli jste si vzpomenout dřív. Albert parmazán nevede. Vede Gran Moravii, což by pro nehysterickou mě byla i dostačující alternativa, kdyby to nebyla výhradně Gran Moravia strouhaná, tudíž vyčichlá, kterou zjevně musejí považovat za nejlepší výrobek na světě, protože jinak by ji nenacenili o dobré dvě stovky dráž, než se dá sehnat jinde vcelku.

(V rámci spravedlivého vážení je třeba konstatovat, že onen madridský obchod měl stejně hnusná rajčata, jaká jsou běžně k dostání v místní síti. Na druhou stranu to nevysvětluje, proč jsem podobně širokou nabídku pochutin nalezla v jediném obchodě malého chorvatského městečka, nebo proč pan Albert vyrábí pro Česko medové vafle, stejně jako pro Holandsko, avšak zatímco v holandském typu je v medových vaflích med, v českém se mezi ingrediencemi skví cukr, medové aroma a nějaká ta éčka. A to pomíjím, že holandské albertí vafle jsou o něco málo levnější.)

Avšak prozřela jsem. Tuhle mě totiž odchytil pohůnek s dotazníkem, který měl za úkol zjišťovat spokojenost zákazníků. Zeptal se, jak se mi líbí rozestupy regálů. Jestli je v prodejně čisto. Jestli je prodejna dost blízko. Jestli jsou milé prodavačky. Jestli je zboží dobře uspořádané. Je to levné? Je to levné? JE TO LEVNÉ? Je to levnější než jinde? Je dost zboží "v akcích"? Jako siroty se v dotazníku k sobě choulily asi dvě otázky pátrající po tom, jestli mi jejich nabídka vyhovuje.

Vzhledem k tomu, že dotazník fikaně neumožňoval říct, co by si zákazník skutečně přál (hodnocení bylo číselné), tak kdyby náhodou někdo z marketingového oddělení měl zájem: co je mi platné, jestli je to levné, když to není vůbec?

Didaktický příklad na závěr, bývalá Hypernova na Chodově:

"Dobrého dne přeji, dobrá ženo rozvážející zboží, marně hledám Philadelphii."
"Dobrého dne i vám! Jó, to my neberem. Voni se po tom lidi hodně ptaj... ale my to neberem."
(kolem projíždí čistící čisticí zařízení a podkresluje konverzaci svým hukotem, uklízejíc bordel z nedávno rozmláceného plata vajec)

Tož čisto mají, ale nakupovat se u nich dá jenom mlíko (když propásnu mlíkaře), jogurt z Chocně a rohlíky. Ale teda plakátky, jak dbají na kvalitu a čerstvost, ty mají taky krásné.

2 komentáře:

  1. Stav nejen v albertu jest tristni...

    Ondyno jsem v nasem podnikovem bife nalezl kelimek s vyobrazenim dobreho vojaka svika a lahodnym nazvem "svejkuv salat", skladal se (v tomto poradi) z majonezy, vyrobni uzeniny separatoveho typu, cibule, horcice a kecupu, jakkoli jsem mozna prehodil poradi kecupu a horcice, producentem teto smakulady je firma gurman klub a pomerne optimisticky umistili vedle podobenky bodreho muze v uniforme heslo kvalita bez kompromisu". Odvazne.

    OdpovědětVymazat
  2. Působivé! A moc pěkné stránky taky mají. Složení aspiků se asi už zalekli, ale zamáčkla jsem slzu u čehosi, co nazývají Řecké tzatziky. Modifikovaný škrob a sterilovaná okurka, joj! Ještě že je tam ta kultůra jakási, jinak by to šlo úplně do kopru.

    http://www.gurmanklub.cz/sortiment/salaty/99_recke_tzatziky.htm

    OdpovědětVymazat