sobota 21. ledna 2012

Restaurace Prosecco aneb agentura pro uvádění věcí na pravou míru

Já kopu za novináře. Fakt. Patrně proto, že mě to taky živí, jsem si vědoma toho, že většina z nich nespřádá temné plány, zaplacena někým z ODS (od posledních voleb hoši z MF podle čtenářů vyměnili stáj a stali se pohůnky TOP09).

Novináři také nejsou idioti, jakkoliv to o nich lidé rádi tvrdí. Tedy někteří pochopitelně ano, ale výskyt idiotů v redakcích se je zhruba stejný jako ve zbytku společnosti.

O to víc jsem kroutila hlavou nad recenzí Petry Pospěchové v Hospodářských novinách. Protože to snad, kurnik, fakt musí bejt zaplacený.

Petra Pospěchová krom jiných restaurací zaměřila svůj ostrovtip na Prosecco. Toto se nachází na pražském Proseku, pročež vítězoslavně poukázala na to, že je to Syslov a z okna je hnusný výhled. Asi čtu málo recenze, ale doposud jsem se domnívala, že hodnotím-li už vizuální dojem, je jaksi podstatnější interiér, který pan majitel ovlivnit může, než ulice, v níž se restaurace nachází. S napětím očekávám, co přijde příště. Popis toho, jak při dvou ze tří návštěv restaurace v centru (s výhledem na neestetické tagy náctiletých sprejerů) šlápla paní recenzentka do lejna?

Petra Pospěchová taky tak nějak nemluví pravdu, když uvádí, že Prosecco je předražené. Povšimněmež si tohoto sloupečku:



Poté si najdeme stránky restaurace Prosecco, kde prostým pohledem zjistíme, že nejlacinější těstoviny na první stránce sekce jídelního lístku, která je těstovinám věnována, stojí celých 95,- korun. Kdo by chtěl namítat, že to jsou přece "primi", nikoliv hlavní jídlo, tomu lze doporučit sekci masa, kde se dostane pod dvě kila s kuřetem nebo vepřovým. Celé to pro ctěného zájemce projíždět nebudu, pokud je zájemce, prostuduje si sám. Mně to k vyvrácení tvrzení v recenzi stačí.

Dále byla Petra Pospěchová rozhořčena kávou, neb hrnek byl prý tak hluboký, že na dno nedohlédla. V tomto směru mohu pouze konstatovat, že mě se VŽDY (dejme tomu pětkrát v průběhu několika let) při objednávce espressa obsluha otázala, zda chci malé espresso, a malé espresso mi také potom donesla. Jeho chuť se necítím být povolána komentovat, neboť v otázkách kávy nejsem dostatečně vzdělána, nicméně je velmi zvláštní, že se paní Pospěchové nedostalo stejné péče ani při jedné z jejích tří návštěv.

Toť k věcem, které jsou neoddiskutovatelné. A nyní k tomu, co se v čase mění: jistě JE možné, že chudákovi paní Pospěchové zkremovali lososa, rozvařili těstoviny a její kousek malinového koláče obsahoval pouhé tři maliny (já si ho schválně dala a přátelé, zajímavými malinami se jen hemžil).

Ale nemůžu si pomoct, vzhledem k dlouholetým zkušenostem to považuju za přinejlepším nepravděpodobné. Chodím tam ne snad často, ale dlouho a ráda. Ne vždycky bylo všechno perfektní, občas jsem měla dojem, že nás obsluha moc "žene", jednou mě rozezlila tím, že mě poslala prostudovat si nabídku dezertů k vitríně stylem "všechno potřebné zjistíte u vitríny". Byla jsem tehdáž v devátém měsíci těhotenství a chodila jsem jako chromá kachna. Jedna z mála věcí, po kterých jsem FAKT netoužila, bylo studovat nabídku ve vitríně - přitom se dezerty zase tolik neměnily, takže nemohl být problém říct "máme A, B a C, a pokud chcete, tamo je uzříte". Já bych se na zření vyprdla a dala bych si čokoládový dort a bylo by.

Vždycky jsme se ale dobře najedli a vždycky jsme odcházeli s pocitem, že jsme za svoje peníze dostali odpovídající protihodnotu. Dost často také s pocitem, že za ty peníze bychom se TAKHLE jinde nenajedli.

Kupříkladu, když už o tom hovoříme, dneska. Moje asado (hovězí a skot to má, lépe řečeno měl, mezi žebrama), nově přibyvší do nabídky, bylo krásně měkké, ve středu růžové a na jazyku se jenom rozplývalo. Nejslawnější si objednal pomalu pečenou krkovičku, a když ji obdržel, uspořádal mi divadelní představení, neboť do něj několik minut užasle píchal a nutil mě, abych se podívala, jak se "jenom rozpadá". Není však lakomý a dal mi i ochutnat - byla skvělá.

Čokoládový dort je tradiční hvězda vitríny - dlužno dodat, že původní receptura, kterou jsem kdysi ochutnala, mě přiváděla do krapet většího vytržení, ale ne o moc. Malinový koláč s "naplácanou vrstvou smetany" (Váhám, zda toto není jediné místo, kde bych se mohla slečny/paní recenzentky zastat - Dušan Jakubec z Prosecca ji nařknul z absence chuti, neboť v koláči je bílá čokoláda. Na jednu stranu - nijak zvlášť výrazně jsem ji tam necítila, přišlo mi to jako takový ten slabounký závan, u kterého člověk uvažuje, co to sakra může být, je to jenom smetana? Není to jenom smetana? Na druhou stranu já se recenzemi restaurací neživím, a když jsem ji tam byla schopná identifikovat i se svým umělým patrem - ó ano, zuby stále ještě nejsou tam, kde by měly být, a bohužel ještě chvíli nebudou, ale o tom zase někdy jindy - tak toho mohla být schopná i ona.), tož tedy tento malinový koláč byl dobrý - neříkám překvapující, neříkám nejlepší dezert mého života, prostě dobrý.

S celkovou útratou 1046,- Kč za dvě hlavní jídla, dvě minerálky, 6 deci vína, jedny hranolky pro malého teroristu, jeden džus pro malého teroristu, dva dezerty a jednu kávu to věru nepovažuji za předražený lokál plný neumětelů v kuchyni.

Tož tak.

Jo, a do poznámky si poznamenejte, že Prosecco je na Scuku. Což samo o sobě nic neznamená. Že je 44. v Maurerově výběru, aspoň letos. Což samo o sobě nic neznamená. A taky, že jsem do recenze v Hospodářkách neslyšela, že by s ní měl někdo blbou zkušenost. Ne že by ji každej vynášel do nebe, jak to činím já, ale toto, to zase prr. Což taky samo o sobě nic neznamená.

Jo, a taky si poznamenejte, že v restauraci Prosecco jsem nepracovala, nepracuju a pracovat nehodlám, s majitelem, kuchařem ani nikým jiným nemáme společné ani příbuzenstvo, ani nic jiného, a, žel, ani za tento příspěvek na blogu, jakož ani za jiné, jsem nedostala a nedostanu zaplaceno.

Já je mám prostě enem ráda, bo oni sú dobří.

Tož tak.

1 komentář:

  1. Dobrý deň,

    Práve sme objavili váš blog a veľmi sa nám páči. Chceli by sme vám ponúknuť možnosť jeho publikácie na našom portáli Zaria.cz a prosíme vás preto o e-mailový kontakt, kde vám môžme zaslať ďalšie detaily.

    Ďakujem vopred!

    Silvia
    redakcia Zaria.cz
    skarasova@kankan-group.com

    OdpovědětVymazat