středa 23. března 2011

Samozásobování. Kapitola další: Nutella

Lidská touha něco slavit nebo připomínat nezná hranic. Místo mučedníků, kteří aspoň sešli ze zdejšího slzavého oudolí slavnou smrtí, můžeme dneska vzpomenout na stěhovavé ptáky (dokonce dva dny, asi aby bylo dost času na minimální přelet), matematiku, žáby, hory (kdyby vás to zajímalo, tak Mezinárodní den hor je 11. prosince), a dokonce i Nutellu.

Nutellový mezinárodní den patrně vymysleli chytří marketéři, ale asi nebyli dost chytří, protože o jeho konání jsem se dozvěděla o víc než měsíc později. A to už ho prý slaví celých pět roků. Chm. Na druhou stranu, na výrobu nutelly je vhodná chvíle vždycky, takže kdo, když ne my, a kdy, když ne teď.

Co je zapotřebí:

1 hrnek lískových oříšků
2 lžíce oleje (bez výrazné chuti)
2 lžíce práškového cukru
1/2 lžíce kakaa
1/2 lžičky vanilkového extraktu
170 gramů bílé čokolády
170 gramů mléčné čokolády

Kterak postupovati:

1) Oříšky opražíme v troubě nasucho, přístroj k tomuto účelu zapneme na 180 stupňů a necháme je tam zhruba patnáct minut.

2) Co možná nejlíp je zbavíme slupek. To v praxi znamená, že je někam umístíme a šúcháme - například za pomoci ručníku nebo papírového ubrousku. Šúcháme docela dlouho, což nám umožní důkladně promyslet, co uděláme s tím neskutečným bordelem, který tak vyrobíme.



3) Ořechy přehodíme do mixéru a mixujeme, dokud z toho není jemná kašička. Mixér několikrát zastavíme a uklidníme dítě, které vůbec není rádo, že mixujeme.

4) Přidáme olej, cukr a vanilkový extrakt a ještě promixujeme.

5) Teď bychom to měli procedit, nejlíp přes kovové síto, aby byla výsledná struktura jemnější. Jmeme se tedy hledat síto. Když ho objevíme mezi hračkami, zabavíme ho (můžeme i umýt, tento krok jsem vynechala), a propasírujeme umixovanou hmotu.

6) Rozehřejeme bílou čokoládu.

7) Zabavíme dítěti knihu, z níž vyrvalo první stránku. Vyjmeme mu zbytek stránky z úst. Pokusíme se utišit jeho strašlivý řev (jednak se mu nelíbí, když mu někdo sahá do tlamky, jednak jsme mu odebrali báječnou hračku).

8) Smícháme bílou čokoládu s polovinou oříškové hmoty.

9) Nyní je čas na mléčnou čokoládu. Jdeme do špajzu a proklejeme Nejslawnějšího, který mi zase sežral čokoládu určenou do vaření, ačkoliv je mu neustále nakupována zásoba chutných čokolád určených k přímé konzumaci. Vezmeme mléčnou a hořkou čokoládu a rozhodneme se vynechat kakao.

10) Rozehřejeme čokoládu za poskakování na jedné noze, protože dítě se rozhodlo, že ačkoliv umí předměty obcházet, nyní bude báječné, když se pokusí probourat se kupředu za svým cílem skrz moje pravé lýtko.

11) Smícháme rozehřátou čokoládu s druhou polovinou oříškové hmoty. Komu Nejslawnější nesežral mléčnou čokoládu, přidá půl lžíce kakaa.

12) Nalijeme do skladovacích nádob a pokusíme se výsledek zvěčnit. Ti, kterým se podaří odehnat dítě do dostatečné vzdálenosti, se mohou pokusit o obrázek, při pohledu na nějž ctěnému obecenstvu ukane slina na klávesnici. Mně se to, žel, nepodařilo.



Takto označené části lze vynechat. Vlastně doporučuju je vynechat.

Žádné komentáře:

Okomentovat