sobota 26. března 2011

Samozásobování: Zmrzlina podle Bena a Jerryho

Člověk nemusí být zrovna Fibonacci, aby přišel na to, že oženit se vyjde dráž než zakoupit služby prostitutky. Prostitutka, například, nepožaduje briliantík v ceně vozu střední třídy. Nebo možná požaduje, ale vám do toho nic.

Oproti tomu manželka, byť samostatně výdělečně činná, vyžaduje zabezpečení nějakého toho stropu nad hlavou a potravy pro blíže neurčený počet hladových zobáčků, plus například pravidelný přísun květin (tu se dostáváme k tomu, že některé ženské jsou všechny stejné: jakkoliv logicky myslící a praktickou bytost pojmete za choť, každou potěšíte víc růží než květákem, a to přesto, že květiny jsou, na rozdíl od květáku, nepoživatelné).

Já sice na briliantíky netrpím, avšak trpím na zmrzlinu. Počítám, že ve statistikách hravě zastanu dva tři průměrné Čechy. Potíž je, že nejradši bych to spotřebovala v produkci firem Häagen-Dazs a pánů Bena a Jerryho, což je sice libůstka nevinná ve srovnání s cenou drahých kamenů, ale při srovnání s finančními prostředky laskavě mně poskytovanými státem po dobu rodičovské dovolené už to zase taková sranda není.

Nectně jsem proto zneužila lásky Nejslawnějšího k technickým vymoženostem a vyžádala si zmrzlinovač. Sice jsem už jeden měla, jenomže ten byl s namrazovací nádobou, kterou jsem nikdy nebyla schopná včas vložit do mrazáku, protože když jeden dostane chuť na zmrzlinu, dostane ji teď a ne za čtyřiadvacet hodin nutných k namrazení. A krom toho byl úplně plně automatický zmrzlinovač v krásném nerezovém designu a ten starý beztoho nevyhovoval požadavkům.

Nejslawnější, okouzlen technickou vymožeností a obluzen mým příslibem, že obdrží též sorbet, přístroj zakoupil, čímž ho jeho manželka přišla zase jednou dráž. No a já od té doby přemítám, jak sloučit vášeň pro zmrzlinu s vášní pro bordeaux sáčko ve velikosti 40, kterou (na rozdíl od sáčka) nemám a takhle zřejmě hned tak mít nebudu.

Co potřeba na moka zmrzlinu à la Ben & Jerry's:

250 ml smetany ke šlehání
125 ml plnotučného mlíka
90 ml cukru
2 lžíce kakaa
1 lžíce instantní kávy
1 velké vejce
podle švidravého oka určené množství sušenek Lotus

Kterak postupovati:

V mixéru vyšleháme vajíčko s cukrem do pěny. Poté přilijeme smetanu, mlíko, přihodíme cukr, kakao a kafe a necháme mixér, ať si s tím taky nějak poradí. Přendáme do zmrzlinovače a tak za hodinku máme hotovo. Nadrcené sušenky se přisypávají těsně před vyndáním.



Ach.

(Milovníci Ben & Jerry's mohou taktéž o něco více neprospět životnímu prostředí a nechat si za použití četných zplodin dovézt jejich zmrzlinovou kuchařku z Amazonu.)

Žádné komentáře:

Okomentovat